inspraak
  

referendum 2: inkomen ministers
Hoeveel mag een minister bruto
per maand verdienen ? (klik hier)
update: 4 november 2005
naar paginabegin
referendum 1: immigratie-quota
Hoeveel nieuwe verblijfsvergunningen
voor niet-Europese immigranten in België
mogen jaarlijks worden uitgereikt? (klik hier)
update: 4 november 2005
naar paginabegin
FAQ
1. Wat is een open referendum?
In een open referendum wordt een vraag gesteld waarbij de keuze-antwoorden in meetbare grootheden worden uitgedrukt. Dus geen "voor of tegen?"-vragen maar cijfermatige antwoorden.

2. Na afloop van het referendum wordt het resultaat berekend als het gewone gemiddelde van alle antwoorden. Er wordt geen rekening gehouden met de meest extreme responses: de 10 procent hoogste en de 10 procent laagste antwoorden vallen weg (net zoals bij het kunstschaatsen de hoogste én de laagste jury-kwotering wegvallen). In dit geval is de procedure proportioneel: als 30 procent een extreme keuze maakt, dan valt toch maar 10 procent daarvan weg. Daarom zijn de meest extreme antwoorden ook zo gekozen dat een zo breed mogelijke vrije keuze aan de burger gewaarborgd blijft.

Spreiding van de keuzemogelijkheden: Als bijvoorbeeld zou gevraagd worden: "Hoeveel mag een minister per maand verdienen?" dan mogen de keuzeopties NIET zijn: 14, 15 of 16.000 euro. De spreiding van de reële keuzemogelijkheden moet groter zijn: bijvoorbeeld van een uiterst kleine som (500 euro) tot een zéér ruim bedrag (50.000 euro) per maand. De meeste burgers zijn immers weldenkende redelijke mensen. Omdat vooraf ook bekend is dat met de meest-extreme antwoorden wiskundig geen rekening zal worden gehouden, is het berekende eindresultaat een proportioneel democratische weergave van de mening van al wie gestemd heeft. Iedere stem is evenredig belangrijk voor het berekenen van het eindresultaat. Er kunnen dus geen exacte resultaten worden voorspeld vóór ALLE gestemde aantallen of bedragen bekend zijn.

3. Ook de "niet in de berekening meegenomen", de zogezegd extreme keuzemogelijkeden zijn belangrijk: indien méér dan 10 procent een extreme keuze maakt, valt toch nooit méér dan 10 procent weg bij de feitelijke numerieke berekening. Ook indien de resultaten dicht bij elkaar liggen, worden de 10 procent hoogste en de 10 procent laagste niet meegenomen in de berekening.
Bijvoorbeeld:
1. Als 70 procent van de antwoorders het ermee eens zou zijn dat 'een directeurs-funktie" aan 50.000 euro per maand mag gehonoreerd worden (een extreem hoge keuze), dan valt slechts 10 procent van die hoogste stemmers weg. Maar omdat de 60 procent overblijvenden OOK voor 50.000 kozen, zal het berekende gemiddelde dicht bij 50.000 zijn.
2. Of dicht bij 0 (zero) als zij dáárvoor hadden gekozen.


4. Continuiteit: Resultaten van open referenda blijven gelden gedurende een periode die tenminste even lang is als de lopende regeerperiode. Een nieuw referendum over hetzelfde onderwerp kan slechts in een volgende legislatuur worden herhaald.

5. Verwacht wordt dat open referenda via het Internet voor een fractie van de kosten kunnen worden georganiseerd, in vergelijking met het 'papieren' referenda en hun beperkte verwerkingsmogelijkheden.

6. De rondvragen op deze pagina gelden als een voorbeeld ('specimen') van een open referendum, en zijn vooralsnog politiek niet bindend. Er bestaat op dit ogenblik nog geen proportionele democratie in Belgie.
naar paginabegin andere sites
referendumplatform.nl
démocratie directe (F)
hoe de Zwitserse en de Amerikaanse directe democratie elkaar beïnvloedden

    
naar paginabegin mail deze pagina aan je collega
typ zijn / haar e-mail-adres in:

Proportionele Democratie :
niemand wordt vergeten

vorige pagina print-vriendelijke versie www.prodemo.be/inspraak.htm lees verder volgende pagina
030324 030402 © 2003 JFCIPeeters