de partij
  

naar paginabegin

op deze
pagina:

waarom een "partij" ?

mega-structuren
NIET omdat...
WEL omdat...
sympathiseer
info

Waarom een politieke partij ?
Inleiding
vb: Europa komt op dit ogenblik (12/12/2003) bijeen te Brussel om de invoering van een Europese grondwet te bespreken. Knelpunten zijn onder andere de stemmenverdeling in de Europese Ministerraden. Zo hebben Polen en Spanje, met elk 20 miljoen inwoners, recht op ongeveer hetzelfde aantal stemmen als Duitsland, dat echter 40 miljoen inwoners telt. Het voorstel van Europa introduceert een principe van een dubbele meerderheid: een besluit zou worden aangenomen als het gesteund wordt door de helft van de lidstaten, én tenminste goed voor 60 procent van de totale bevolking van de EU. Spanje pleit natuurlijk voor het behoud van de eerder genoemde stemmenverdeling volgens het verdrag van Nice uit 2000. Dat geeft Spanje (en Polen, dat deze beslissing enkele jaren wil uitstellen) in verhouding natuurlijk meer zeggingsschap.

Deze situatie is een voorbeeld van een niet-democratische regeling die zichzelf in stand houdt: de betrokkenen (Spanje en Polen) moeten er immers zelf over beslissen om macht in te leveren, en voordelen prijs te geven om "een meer democratische regeling uit te bouwen" (wat hun een zorg zal zijn, helaas: eigen belang eerst...).

vb: In België, een land met 48 ministers en zovele staatssecretarissen, zal een voorstel tot beperking van het aantal ministers tot 7 (zoals dat maximum aantal in bvb. Zwitserland grondwettelijk is bepaald) nooit gestemd worden: al de betrokkenen, hun aanhang en natuurlijk zeker de toekomstige kandidaat-ministers zullen immers tegenstemmen ...

Politieke structuren houden op die manier zichzelf in stand, zelfs als ze volslagen overbodig zijn.

naar paginabegin Administratieve mega-structuren
In een maatschappij waarin de hier voorgestelde proportioneel-democratische principes zo efficiënt mogelijk zouden worden gerealiseerd, kunnen heel wat overheidsinstellingen en para-overheidsinstellingen (in een woord: alle instellingen die met belastingsgeld worden betaald of gesubsidieerd) dikwijls overbodig worden.

Denken we bvb. aan partijen, vakbonden, "particuliere" ziekenfondsen, en andere instellingen die ook per ledenaantal worden gesubsidieerd.
Bekend is ondertussen dat vakbonden ook nu al absoluut geen invloed meer kunnen uitoefenen op bvb. de sluitingspolitiek of de afslankingsplannen van multinationale ondernemingen (Renault Brussel, Ford Genk, ...). Hoogstens zullen zij een psychologisch doekje tegen het bloeden aanreiken.

Natuurlijk zullen die instanties voorspelbaar ageren tégen de realisatie van ProDemo principes, ook als dat een eerlijker en rechtvaardiger samenleving tot doel heeft.

Stelt zich nu (eind 2003) de vraag: moeten we dan een nieuwe partij (als "ProDemo") oprichten om rechtvaardige democratische doelstellingen te bereiken, of volstaat het om bestaande partijen te overtuigen van de juistheid van deze principes?
naar paginabegin een nieuwe politieke partij is NIET nodig
- ... als een dergelijke nieuwe partij in hetzelfde scheepje zou lek zijn, en zou vervallen in de bekende politieke gewoontes.

- Ook mag één enkele partij niet het alléénrecht opeisen om deze principes te verdedigen: elke politieke beweging mag proportioneel democratische doelstellingen in haar vaandel schrijven, graag zelfs !
naar paginabegin een nieuwe politieke partij is WEL nodig
- ... als de politieke structuur in een bepaald land zodanig is vastgeroest of uitgehold dat op geen enkele andere vreedzame manier deze rechtvaardige doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Vooropgesteld dat de oprichting van een dergelijke partij in een land ook wettelijk kán, want vele landen hebben zelfs gewoon die mogelijkheid niet (dictaturen, feodale koninkrijken in bvb. olie-landen, en zogenoemde democratieën met evenzovele "geforceerde" kiesstelsels die de bestaande partijen bevoordelen ...), en het is voldoende geweten dat zulke niet-democratische structuren er alles aan doen om zichzelf in stand te houden.

- Een nieuwe partij is WEL nodig, ook als bestaande partijen de ProDemo principes genegen zijn. Want alleen maar "overtuigd zijn" van de juistheid van goede principes, biedt geen garantie dat er niet meer tegen gezondigd zal worden. We moeten daadwerkelijk iets DOEN.
naar paginabegin

Dus zijn wij op zoek
... naar rechtgeaarde mensen die mee rond de tafel willen zitten, om hun schouders onder dit project te zetten, met een positieve inbreng ter vervollediging van concrete ProDemo-doelstellingen.

Ook sympathisanten en "gewone leden" (een echt "lidmaatschap" bestaat formeel nog niet) zijn welkom.

Mail ProDemo aub

naar paginabegin

informatie
op deze site is niet-normatief, niet-intentioneel, niet-institutioneel, en respecteert de integriteit van elk individu.

naar paginabegin niet-normatief: je kiest zélf voor normen en waarden die je leven leiden, niemand oordeelt
niet-intentioneel: geen ambitie, als de tijd er rijp voor is zijn de ideeën klaar
niet-institutioneel: partijen, organisaties, verenigingen en andere structuren bieden geen perspectief aan wie zijn vrijheid wil behouden om nergens toe te behoren, want vrije mensen laten zich niet organiseren
respecteer ieders integriteit: er bestaat geen "kennis" die ook jij niet kan te weten komen - en zelfs véél meer nog valt er te ontdekken
naar paginabegin alle teksten © 2002-2003 Jos.F.C.I.Peeters tenzij anders vermeld
naar paginabegin
mail het adres van deze pagina aan je collega
typ zijn / haar e-mail-adres in:

Proportionele Democratie :
niemand wordt vergeten

vorige pagina print-vriendelijke versie www.prodemo.be/partij.htm lees verder volgende pagina

030315 031212 © 2003 JFCIPeeters