justitie |
op
deze |
relaties
In relaties tussen mensen of tussen partijen kunnen conflicten ontstaan. Daarvoor is een redelijke, beschaafde, humane probleemoplossing vereist. Wanneer de twee partijen niet zelf tot een redelijke oplossing kunnen komen, of voor het bereiken van een redelijke oplossing hulp nodig hebben, dient een derde, "hogere" instantie te bestaan die beide conflicterende partijen en hun belangen begeleidt en tot een rechtmatige en bindende regeling besluit. Toestanden van onrecht zijn altijd veroorzaakt door ofwel macht- en onderdrukkingsgroepen, ofwel door een meerderheid met een attitude van onverschilligheid, die een toestand van onrechtmatigheid voor minderheidsgroepen laat blijven voortbestaan. Laten we eerst bekijken of we een indeling kunnen vinden van soorten relaties die in een maatschappij bestaan, vooraleer we conficten in die relaties nader belichten: 1.
een relatie van één op één 2.
een relatie van één tegen velen 3.
een meervoudige relatie van veel tegen velen |
![]() |
slachtoffer
"spelen" De omgekeerde rol als zwakste partij. Het gebeurt natuurlijk, nu beide partijen van deze spelregels op de hoogte zijn, dat één van beide kwaadwillig zich gaat "voordoen" als zwakste partij om zo zijn gelijk te halen. bvb:
een verzekerde manipuleert bewijsstukken van een schadegeval om een
hogere uitkering te krijgen. Uiteraard
is in dat geval de zwakste partij de ándere dan diegene die op
het eerste zicht vermoed werd de zwakste te zijn. bvb:
Bij een examen in de middelbare school voelt een student zich benadeeld
in de beoordeling die hij heeft gekregen, en hij vraagt zijn schriftelijk
examenblad nadien terug voor nazicht. Als hij passages vindt die als
fout werden onderstreept door de verbeterende leerkracht, maar die in
feite goed waren, dan heeft hij (als zwakste partij) automatisch recht
op een puntencorrectie en op een hoger puntentotaal. De regel "de zwakste partij heeft altijd het recht aan zijn kant" heeft dus een dubbel-optimale werking: beide partijen zullen ervoor zorgen dat de rechten van de ander zo goed mogelijk worden gerespecteerd, en dat zelfs de gelegenheid tot het plegen van fraude preventief wordt voorkomen ! Daarom is de ProDemo-visie voorstander van het principe:
Beide partijen zullen dan altijd zorgvuldig handelen om te voorkomen dat de ander ten onrechte deze regel zou kunnen misbruiken om zich als zwakste partij voor te doen. De beste manier om dat te voorkomen bestaat erin dat de sterkste partij (bvb de verkoper) er steeds voor zorgt goede producten en diensten af te leveren, en vooral vooraf nauwkeurig zal luisteren naar de wensen en de behoeftes van de klant (of de patiënt), en er zeker niet toe zal overgaan om hem of haar zomaar iets "aan te smeren", alleen maar omdat er zo graag verkocht wordt en er zonodig winst dient te worden gemaakt. bvb: iemand koopt een PC in onderdelen en wenst die thuis zelf samen te bouwen. Blijkt (dan pas!) dat onderdelen die hij nog heeft liggen en die hij ook daarvoor wilde gebruiken, niet compatibel zijn met de nieuw-aangerkochte materialen: niet de koper kon dat weten, maar wel de verkoper diende vooraf zijn potentiele klant te informeren. (bvb: 030518: mijn All in Wonder videokaart (AGP2X) past niet in mijn nieuwe moederbord AOpen AK77 8X Max (met AGP8X): had de verkoper dat nu niet even kunnen zeggen toen ik een case met dat moederbord, een processor en geheugen ging kopen, maar zonder videokaart ???) |
![]() |
straffen Bij overtredingen en misdrijven is het in onze samenleving gebruikelijk om mensen te straffen of een boete op te leggen, of hen van hun vrijheid of van hun rechten te beroven, tijdelijk dan wel permanent. ProDemo gaat uit van het humane standpunt dat voorkómen beter is dan genezen, en behandeling en hulp beter dan straffen of weerwraak. 1.
straffen 2.
behandeling 3.
bescherming van de samenleving Een
voor bespreking vatbaar voorstel terzake: bvb:
een 40-jarige moordenaar wordt dan in principe veroordeeld tot (78 -
40) / 2 = 19 jaar opsluiting. Een
zeer humane regeling |
![]() |
restitutie,
boetes en strafmaat Uiteraard dient de overtreder van rechtsregels de benadeelde(n) schadeloos te stellen. Daarnaast kan een boete worden opgelegd. In een nog voor bespreking vatbaar voorstel bijvoorbeeld de helft van het benadeelde bedrag. bvb:
als je 100.000 BEF hebt gestolen of verduisterd, dien je 50.000 BEF
boete te betalen, nadat je natuurlijk de gestolen 100.000 hebt teruggegeven.
Boetes
dienen proportioneel te zijn aan de rijkdom van de overtreder. |
![]() |
re-integratie moet worden mogelijk gemaakt door - begeleiding - therapie (gedrags-therapie) - opleiding en - oefening Sociale
integratie omvat We
moeten ook sociaal vooruitzien en een leefomgeving creëren
die individuele problemen vermijdt ! Dat doe je door iedereen : |
![]() |
bespiegeling
bvb: men zou kunnen argumenteren dat een dergelijke voorstel nogal simplistisch is. Is er dan ergens enige logica te ontdekken in de complexiteit van de huidige straffen en boetes? Met ProDemo-principes weet iedereen duidelijk in welke mate eigendomsdelicten worden bestraft... of zwartwerk... mail uw mening, dit voorstel is voor aanpassing vatbaar ! |
![]() |
zie
ook: waarom een basis-inkomen? |
![]() |
mail
het adres van deze pagina aan je collega
|
![]() |
print-vriendelijke versie www.prodemo.be/justitie.htm | lees verder | ![]() |