modale inkomen
   

deze pagina:

inleiding

definitie
casueel
klassen
80 %
modale
gezins-
inkomen

praktisch
naar paginabegin
inleiding
Het Bruto Binnenlands Product (BBP) (in een bepaald jaar) geeft, in een geldsom uitgedrukt, de totale waarde aan van alle goederen en diensten geleverd in een land in dat jaar, of, in een andere zienswijze, staat voor het totaal aan inkomsten verworven door de inwoners ervan, gedurende dat jaar.
naar paginabegin
definitie
Het modale inkomen wordt gedefinieerd als het totale Belgische inkomen (het BBP) per inwoner in België.
naar paginabegin inleiding
Het Bruto Binnenlands Product (BBP) (in een bepaald jaar) geeft, in een geldsom uitgedrukt, de totale waarde aan van alle goederen en diensten geleverd in een land in dat jaar, of, in een andere zienswijze, staat voor het totaal aan inkomsten verworven door de inwoners ervan, gedurende dat jaar.
naar paginabegin definitie
Het modale inkomen wordt gedefinieerd als het totale Belgische inkomen (het BBP) per inwoner in België.

naar paginabegin

 

casuele opmerkingen
Het modale inkomen geeft dus een indikatie omtrent het gemiddelde jaarinkomen van de modale Belg, ongeacht de wijze waarop dat verworven is: uit arbeid, uit kapitaal, uit vermogen, enz...

Het modale inkomen is dus NIET een aanduiding voor het gemiddelde inkomen uit arbeid, en is dus NIET vergelijkbaar met een wedde of loon, maar omvat ook inkomsten uit belegde kapitalen, huuropbrengsten, overheidsuitkeringen als kindertoelagen, pensioenen, subsidies, en nog veel meer...

In jaren van economische groei en welvaart zal het modale inkomen verhogen.

Het modale inkomen vormt een indicator voor de welvaart van (de inwoners van) een land.

De norm kan objectief gebruikt worden voor de vaststelling van welvaartsindicatoren in andere landen.

In België bedraagt het BBP in 2002 ongeveer
240.000.000.000 (240 miljard euro)
Er zijn 10.000.000 inwoners in dit land.
Het modale inkomen in België bedraagt dus:
240.000.000.000 / 10.000.000 = 24.000
(per persoon per jaar)
naar paginabegin klassen
Wie een inkomen heeft, lager dan de helft van het modale inkomen (lager dan 12.000 in België), behoort tot de minder begoede klasse.

Wie een inkomen heeft dat hoger is dan het dubbel van het modale inkomen (hoger dan 48.000 in België), behoort tot de welvarende klasse.

Wie tussen deze beide categoriën in zit (tussen 12.000 en 48.000 in België), behoort tot de middenklasse.
naar paginabegin tachtig procent
Méér dan 80 procent van de Belgische bevolking heeft een inkomen dat lager is dan het modale inkomen van 24.000. Anderzijds wordt wel eens beweerd dat 20 procent van de inwoners 80% van de rijkdom bezitten.

In andere landen kunnen deze percentages nog verder uiteenlopen, en bezitten nog minder mensen nog méér vermogen... Dat leidt dan onvermijdelijk tot zeer grote sociale ongelijkheden en tegenstellingen. Een definitie van een land-eigen welvaartsnorm als het modale inkomen is mede daarom noodzakelijk.
naar paginabegin het modale gezinsinkomen
(is een norm die verder niet zal worden gebruikt, omdat de tegenstellingen tussen rijk en arm, zelfs in een welvarend land als het onze dan nog scherper belicht worden.)

Het modale gezinsinkomen is gelijk aan het modale inkomen vermenigvuldigd met het aantal gezinsleden

Het modale gezin in België heeft 2,1 kinderen. Het modale gezinsinkomen (vader + moeder + 2,1 kinderen = 4,1) bedraagt dan 4,1x 24.000 = 98.400 of omgerekend 3.936.000 BEF. Dat is 328.000 BEF bruto inkomen per maand... Er moeten dus wel érg érg érg rijke gezinnen zijn in België om tot zo'n hoog gemiddelde te komen...

bvb: voor een gezin met 5 personen (beide ouders en 3 kinderen) zou het modale gezinsinkomen (bruto) 5x 24.000 of 120.000 per jaar bedragen, dat is 10.000 euro per maand, of 400.000 BEF per maand. Dat is een gemiddelde voor een 5 personen-gezin...

Opmerking: wie een inkomen heeft dat hoger is dan het modale gezinsinkomen, zal misschien niet gelukkig zijn met deze ontnuchterende analyse en de daaruit voortvloeiende morele consequenties (wat jij méér hebt, heeft een ander minder), en zal voorspelbaar waarschijnlijk geen voorstander zijn van de hier voorgestelde consistent meer rechtvaardige T-regeling...
(= Taks- of belastingsregeling of -wetgeving)
naar paginabegin praktisch
Omdat het BBP voor het lopende jaar niet meteen bekend is, zal de fiscale T-berekening in regel gebaseerd zijn op het modale inkomen van 2 jaar voordien. Daardoor wordt ook een betere continuiteit met voorafgaande, resp. nakomende jaren bewerkstelligd.

PS: In een bepaalde visie van het BBP worden de inkomsten door uitvoer, resp. invoer uit het buitenland al dan niet mee-gerekend. Dit heeft geen invloed op de verdere berekeningswijze, zolang de handelsbalans in evenwicht is (een na te streven doelstelling, vermits hierdoor ook de economische uitbuiting van derde-wereldlanden kan vermeden worden).

Als tegen een basisinkomen geen redelijke argumentatie zou te bedenken zijn, dan maar een onredelijke: de overheid zou het vroeg of laat "opportuun" kunnen achten om de jaarlijkse berekening van het BBP niet langer bekend te maken. Dat zou pas écht on-democratisch zijn  -  en de juistheid en noodzakelijkheid van pro-democratische principes aantonen.
Zie het voorbeeld van het
waterpistool
naar paginabegin zie ook:
waarom een basis-inkomen?
andere referenda 
directe democratie
   
naar paginabegin mail het adres van deze pagina aan je collega
typ zijn / haar e-mail-adres in:

Proportionele Democratie :
niemand wordt vergeten

vorige pagina print-vriendelijke versie www.prodemo.be/modaleinkomen.htm lees verder volgende pagina
020913 030415 © 2003 JFCIPeeters