ziekteverzekering

   

op deze
pagina

lot en kans

financiering
terugbetaling
bijdrage
principes
opmerking
het lot bepaalt...
Ziek worden en behandeling of hulp behoeven is een toevallig gebeuren dat iedereen kan overkomen: iedereen dient dus (vooraf reeds) bij te dragen proportioneel naar eigen mogelijkheden, als voorziening voor de financiering van dat risico.

Iedereen heeft recht op de best mogelijke (thans beschikbare) zorgen.
naar paginabegin
financiering
-een deel van het te verzekeren kostenplaatje wordt gefinancierd door premies, verplicht te betalen door al wie wil verzekerd zijn.
-een deel zal worden gefinancierd door de personenbelasting (dat wil zeggen: het door de overheid bijgedragen gedeelte aan de financiering van de ziekteverzekering is bijgevolg proportioneel aan (de belastingopbrengst en dus aan) het gezamelijke inkomen van alle verzekerden).
-een deel van de medische kosten zal door de verzekerde patient zelf moeten gedragen worden.

Opmerking: Om het vóórkomen van ziekte en de daarbij noodzakelijke medische of verzorgende behandelingskosten zoveel mogelijk te beperken dient de overheid alle voorwaarden te creëren om een "niet-ziekmakende"-samenleving te bevorderen en in stand te houden (dwz: alle ziek-makende en gevaarlijke omstandigheden in de maatschappij moeten efficient vermeden worden, door maatregelen gaande van bvb. veiligere werkomstandigheden tot een betere verkeersveiligheid, tot een zo groot mogelijke vorm voor milieubescherming).

naar paginabegin

terugbetaling aan de patiënt
Principe: dure rekeningen moeten geheel of ten dele door de verzekering terugbetaald worden.

Wat is duur voor de patiënt? Duur is relatief en staat in verhouding tot je eigen inkomen: wat voor de één duur is, kan voor een ander best betaalbaar zijn. Iedereen wil zo weinig mogelijk betalen, dwz: iedereen geeft er de voorkeur aan dat medische kosten zo veel mogelijk door de ziekteverzekering worden betaald, liever dan door de (ongelukkige) patient zelf.

Het is de taak van de overheid hiervoor een billijke oplossing te bepalen:

-om de kosten voor de patient niet de pan te laten uitswingen
-om de kosten voor de gemeenschap niet te laten exploderen
-om een rechtmatige verdeelsleutel "totale kosten / eigen deelname" op te leggen, proportioneel volgens het inkomen van de patient (hoe rijker je bent, hoe groter je eigen investering in je gezondheid kan zijn)
-om een maximum (jaarlijks) factuur te bepalen voor minder begoeden
-om welgestelde burgers de mogelijkheid te geven om naar vrije keuze een extra (vrije) verzekering te nemen ter dekking van het groter ziektekosten-deel dat hun te laste kan vallen.
-om een betaalbare ouderenzorg te garanderen voor elke bejaarde en hulpbehoevende
-om redelijke mogelijkheden ter beschikking te stellen van mindervaliden die daaraan de behoefte hebben.

naar paginabegin

eigen bijdrage
Een patient kan ook medische kosten hebben die niet in aanmerking komen voor (volledige) terugbetaling door de ziekteverzekering ("remgeld"):

- een deel van alle kosten, volgens barema's, evenredig aan bruto gezinsinkomen: hoe hoger het inkomen (het deel boven het modale inkomen), hoe groter het procentueel zelf bij te dragen gedeelte.
Maar: er wordt altijd tenminste 15 % van elke noodzakelijke behandeling terugbetaald (niet voor schoonheidsbehandelingen, esthetische chirurgie, behalve bij aangeboren of door ongeval veroorzaakte misvormingen).
- de laagste gezinsinkomens (mét aanvullend basisinkomen) betalen altijd tenminste 15 % remgeld, met een (per jaar verrekend) gepersonaliseerd maximumfactuur gelijk aan maximaal 1/12e (= ~ 8%) van het eigen jaarlijkse basisinkomen. (variant: 1/24e - verdere studie noodzakelijk)
- niet-voorgeschreven medicatie en/of behandelingen zijn 100% ten laste van de patient.
- voorgeschreven generische geneesmiddelen vallen altijd onder de ziekteverzekeringskosten-regeling. Daartoe kan het principe van een
nationale aanbesteding voor generische middelen worden gehanteerd.

naar paginabegin

financiering: principes
het totale ziektekostenbudget wordt dus gefinancierd

1. door jaarlijkse bijdragen (lidgeld), geïnd door de ziekteverzekeringsinstelling,
2. en door overheid (dotatie via belasting), en
3. door de eigen bijdrage door de patient (remgeld)

naar paginabegin

opmerking
Ziekteverzekering is evenwel een zeer complexe materie, getuige daarvan de problemen voor de overheidsinstanties rond een redelijke financiering, de steeds groeiende schuldenlast van ziekenhuizen, de (onder-)betaling voor medisch personeel van wie steeds méér wordt gevergd en de mede daardoor veroorzaakte onderbezetting, en de (vergeefse?) suggesties van diverse instanties om deze knelpunten op te lossen.

Bovenstaande principiële suggesties zijn echter proportioneel de meest verantwoorde manier om deze items aan te pakken.

De voorgestelde regeling zal bovendien moeten toepasbaar blijken in alle landen die over georganiseerde medische voorzieningen beschikken (natuurrrampen en oorlogstoestanden uitgezonderd).

Natuurlijk moeten details nader worden bekeken door specialisten ter zake: de nationale situatie zal in andere landen plaatselijk aangepaste varianten noodzaken. Hier kunnen slechts richtlijnen worden vooropgesteld waarin alle partijen zich zou moeten kunnen terugvinden.

Suggesties zijn welkom!

vorige pagina print-vriendelijke versie
www.prodemo.be/ziekteverzekering.htm
  
  
lees verder volgende pagina
050116© 2003 JFCIPeeters