BTW
   

op
deze
pagina

principes

1 voorbeeld
regel
bonuseffect
machines
diensten
personeel
opbrengsten
direct inning
consequent

naar paginabegin
principes
1. BTW (Belasting op de Toegevoegde Waarde, TVA, VAT, ...) moet worden betaald door elke eindgebruiker.
2. Wie als handelaar een goed aankoopt, betaalt daar eveneens BTW op, maar mag die aankoop-BTW weer aftrekken zodra het goed is verder verkocht (...dus aftrekken van de verschuldigde BTW op het verkoopbedrag).
3. Er geldt één enkel tarief van 15 % op alle goederen en diensten, te betalen door elke eindverbruiker.

Voor bedrijven en ondernemingen geldt eenzelfde regeling. Wanneer zij eindverbruiker zijn van een aangekocht goed of dienst, dan zijn zij daarop eveneens BTW verschuldigd.
naar paginabegin
een voorbeeld
van hoe het niet moet
De mevrouw van de schoenwinkel stapt binnen
in de krantenwinkel ernaast. Het is september, en haar kinderen moeten weer naar school. Zij koopt een nieuwe boekentas, een pennenzak, potloden en schriften. "Maak er maar een factuurtje van en zet er maar "bureelbenodigdheden" op, dan kan ik het aan de boekhouder geven" zegt ze. Ze wil dus de privé-aankoop voor haar kinderen aftrekken als "beroepsonkosten" voor de zaak (onwettelijk, maar het gebeurt...).
Laten we aannemen dat de factuur 100 euro + BTW (15 euro), samen 115 euro bedraagt. De boekhouder, die niet beter weet dan dat de "bureelbenodigdheden" werkelijk dienen voor de administratie van de schoenwinkel, recupereert de BTW (15 euro), en boekt de factuur bij de kosten. Niet alleen heeft mevrouw Schoenwinkel haar schoolgerief nu 15 % goedkoper dan elke andere particulier die in de krantenwinkel schoolgerief koopt voor zijn kinderen, ook de overheid betaalt nog eens méér dan de helft mee:


1. Stel (eerste geval) : mevrouw Schoenwinkel betaalt haar schoolgerief zelf, met de winst van haar zaak. Ze heeft bvb 2000 bruto winst gemaakt, en na aftrek van de vennootschapsbelasting (50 %) koopt ze met de netto winst (1000) haar schoolgerief voor 115 euro, net als elke andere particulier. Dan heeft ze nog 1000 - 115 = 885 over van haar budget. Deze situatie geldt voor u en voor mij, voor elke particulier.

2. Maar zoals ze het nu doet (tweede geval), recupereert ze automatisch de BTW via de zaak, en laat ze ook de factuur afboeken van de bruto winst: 2000 - 100 (100 = factuurbedrag "bureelbenodigdheden-kosten") = 1900. Hierop wordt 50 % vennootschapsbelasting betaald, en mevrouw Schoenwinkel houdt nog 1900 - 950 = 950 aan te besteden netto-budget over. Dat is 65 méér dan in het eerste geval (885). Haar aankoop van schoolbenodigdheden (de factuur van 100, want de BTW is al terugbetaald!) heeft dus in werkelijkheid slechts 35 euro (=minder dan één-derde van het bruto bedrag van 115 euro ! ) gekost, en de rest (méér dan twee-derde) betaalt de overheid (ongewild) mee...

Geen wonder dat boekhouders hun klanten vragen zo véél mogelijk "klein factuurkes" in te brengen, liefst een schoenendoos vol...

In een rechtvaardig BTW-systeem zal mevrouw Schoenwinkel als eindverbruiker van de schooltas de BTW daarop zelf betalen (en de rest van de factuur trouwens ook). Ze mag die BTW dus niet aftrekken, want de schooltas wordt niet in haar winkel dóórverkocht !
naar paginabegin

regel
Dit is het belangrijkste objectieve criterium: je mag alléén aankoop-BTW aftrekken van goederen die effectief werden doorverkocht. Je mag natuurlijk aankoop-BTW voor geleverde diensten eveneens aftrekken, voor zover je die diensten zelf extern hebt "aangekocht", én voor zover noch jijzelf, noch jouw bedrijf, noch jouw onderneming de eindgebruiker was van die geleverde prestaties.

bvb: je huurt als organisator bij een bewakingsfirma een aantal bodyguards, je betaalt BTW op die huurovereenkomst, en verhuurt ze verder aan het cultureel centrum (of bvb de handelsbeurs-accomodatie) waar de manifestatie plaatsgrijpt. Zij betalen uw factuur voor de geleverde bewakingsdiensten, mét BTW. De organisatie is dan de eindgebruiker, dát BTW-bedrag is verschuldigd, jij mag de door u betaalde BTW aftrekken, jij bent immers niet de eindgebruiker.

bvb: Niet zo in dit geval: U bent een bedrijf (een koekjesfabriek) dat beroep doet op een extern schoonmaakbedrijf. Factuur en BTW op de door een schoonmaakbedrijf geleverde diensten (voor het onderhoud van uw kantoren) is door u niet aftrekbaar. U bent immers zélf de eindverbruiker van die schoonmaakdienst, u heeft de schoonmaaksters niet doorverhuurd om bij uw klanten te gaan poetsen...

  BTW op aankoop van goederen is slechts aftrekbaar voor goederen die werkelijk doorverkocht werden
naar paginabegin bonus effect
Deze regel heeft nog een ander en belangrijk milieubeschermend effect: de maatregel gaat verspilling tegen; in ieder geval wordt verspilling niet aangemoedigd als de overheid de kosten ervan niet meer blijft terugbetalen !

bvb: Een handelaar die 100 kisten tomaten aankoopt, en er, door tegenslag of slechte planning slechts 85 van verder kan verkopen, mag alleen de aankoop-BTW van die 85 verkochte kisten aftrekken. De BTW op de teloorgegane 15 kisten is niet recupereerbaar. (Ook een deel van de aankoopfactuur -15 niet verkochte kisten- is een verworpen uitgave, dwz mag niet bij de kosten worden geboekt.)
De volgende keer zal hij zijn planning zeker zorgvuldiger maken !

(En het tomaten-gooien ieder jaar eind augustus op "La Tomatina" in Buñol (vlakbij Valencia) (al gezien op TV?) zal het misschien ook met minder tomaten moeten stellen, als de kosten ervan en de BTW erop niet meer aftrekbaar zijn... )
naar paginabegin BTW op productiemiddelen
BTW op een productiemiddel is in regel niet aftrekbaar. Het is immers niet de klant die beslist over de aankoop van productiemiddelen, en niet de klant die dat productiemiddel gebruikt.

bvb: BTW op de aankoop
van een oven door een pizzeria. Sommige Italianen verkopen pizza's die gebakken zijn in een hout-oven, anderen gebruiken een oven op gas, of een op elektriciteit. Als de klant echter een pizza gaat kopen, heeft hij/zij niet mee beslist welke oven moest worden aangekocht, trouwens, niet de klant, maar de uitbater is de eindgebruiker van de oven !

bvb: Een architect koopt een computer aan voor zijn werkzaamheden. Het is niet de klant van de architect die die computer gebruikt, de klant heeft bvb ook niet mee beslist welk type PC die architect moest aankopen. De architect is dus wel degelijk de eindgebruiker: aankoop en BTW op de aankoop van de computer zijn niet aftrekbaar.
  BTW op aankopen die volgens de vennootschapsbelasting niet als kosten mogen worden geboekt, mag ook niet afgetrokken worden
naar paginabegin

BTW op diensten
Er is geen enkele reden waarom sommige diensten zouden zijn vrijgesteld van BTW. Dus alle vergoedingen, kosten, rekeningen, erelonen, commissielonen, en dergelijke meer... moeten worden aangerekend mét BTW.

bvb: op alle kosten te betalen aan notarissen, advocaten, dokters, en alle zelfstandige beroepen dient BTW te worden aangerekend.

bvb: Er is geen enkele verklaring mogelijk voor de discriminatie die er zou zijn indien een injectie, of een bloedafname, gedaan door een verpleegster, zou moeten worden aangerekend mét BTW, en zónder BTW als de dokter het doet...

bvb: Als een accountant of boekhouder u advies geeft, moet BTW worden betaald op zijn honorarium. Als dat advies van een advocaat komt, eveneens !

PS: advocaten, notarissen en dokters, en andere "elitaire" (?) beroepen die in dit land nu onterecht van een niet-gerechtvaardigde discriminatieve voordeelregeling kunnen genieten (om geen BTW te moeten aanrekenen), zullen dit mogelijk niet graag horen: consequent toegepaste rechtvaardige regels... :-)

  Op  alle  geleverde diensten is BTW verschuldigd
naar paginabegin BTW op personeel
zie

loonkosten

Regel: Vergoedingen en sociale bijdragen, aan de overheid betaald door de werkgever, berekend op het loon (of de wedde) van zijn personeel (de "loonkosten") zijn beperkt tot 15 % van dat loon, en worden beschouwd als BTW, te betalen op geleverde diensten door zijn personeel. Déze 'BTW' is niet aftrekbaar.

- De werkgever is altijd de eindgebruiker van de diensten geleverd door zijn personeel, en daarop is hij (de werkgever) niet-aftrekbare BTW verschuldigd. (Behalve indien het doel van de onderneming erin bestaat de diensten van zijn personeel te verhuren aan zijn klanten, waarbij individuele facturen worden opgemaakt). bvb: een dienst die klusjesmannen uitzendt, of ook: het hierboven genoemde voorbeeld van een dienst die bodyguards door-verhuurt.
- Er zijn geen andere "loonkosten" verschuldigd door de werkgever.

- Nog nooit was het creeren van werkgelegenheid zo voordelig...

BTW op arbeid- en dienstverlening door zelfstandigen: er is geen onderscheid meer tussen énig arbeids-statuut, zie
loonkosten
naar paginabegin BTW opbrengsten
Nationaal: Het BBP bedraagt in België 240.000.000.000 (240 miljard euro). Al deze goederen of diensten werden verkocht, en al deze goederen en diensten hadden een eindverbruiker.

Het door de overheid te ontvangen BTW-bedrag bedraagt in totaal: 15 % x 240.000.000.000 = 36.000.000.000 of 36 miljard euro.

Met dit bedrag zal de Belgische huishouding gefinancierd worden, en vele noodzakelijke publieke voorzieningen.
naar paginabegin nieuwe technologie: direct inning
Moderne chipknip betaaltechnieken laten toe om onmiddellijk het ge-inde BTW-bedrag, bij een aankoop door een klant die betaalt met een betaalkaart (door een BTW-verschuldigde eindgebruiker-klant) metéén op de rekening van de overheid te storten.

Het saldo van de nog verschuldigde BTW (de BTW op de dagelijkse cash-betalingen) stort (resp: ontvangt) de handelaar dagelijks bij het opvragen van zijn BTW-rekening-tussenstand, via gelijkaardige chipkaart- of IT-betaaltechnieken...

Voordeel voor de overheid: onmiddellijke inning van de BTW. Voordeel voor de ondernemer: nooit heeft een bedrijf of handelaar nog (grotere, of : ) oplopende achterstallige BTW-schulden.

de "Directe BTW Inning"-mogelijkheid zal trouwens een dwingende voorwaarde zijn om betaalkaarten-uitgifte door betaalinstellingen toe te laten in België. Technisch is het heel gemakkelijk: alle betaalinstellingen houden immers nu al op elke betaling meteen en foutloos hun eigen commissieloon in...
naar paginabegin wel even consequent zijn
De hier voorgestelde maatregelen bevatten items die gunstig en rechtvaardig zijn zowel voor de burgers en de ondernemingen als voor de overheid. De verleiding zal echter groot zijn (politiekers zijn ook maar mensen...) om het direct-inning systeem onmiddellijk in te voeren (als een groot voordeel voor de overheid), en "nog even te wachten" met de invoering van de voordelen voor de burgers (bvb lager BTW-tarief, niet-vrijstelling van BTW, ...). Dat kan natuurlijk niet: alle proportioneel rechtvaardige maatregelen zoals hier voorgesteld, moeten onverwijld tesamen worden ingevoerd. Dus niet nog méér discriminatie creeren...

Proportionele democratie staat voor een consequente toepassing van art. 1 van het BTW-wetboek:
 
  "BTW is verschuldigd door de eindverbruiker"
Zonder uitzondering.
 
Vindt u de hier voorgestelde consequente regeling discriminerend of onrechtvaardig, dan kreeg ik graag uw tegenvoorstel:

reageer
aub...
naar paginabegin zie ook:
loonkosten (en sociale bijdragen)
personenbelasting
inkomstenbelasting
milieuheffingen
vennootschapsbelasting
naar paginabegin mail het adres van deze pagina aan je collega
typ zijn / haar e-mail-adres in:

gij zijt goed bezig

vorige pagina print-vriendelijke versie www.prodemo.be/btw.htm lees verder volgende pagina
020905, 020917, 021002 030410 © 2003 JFCIPeeters